Mineraller Nedir, Ne İşe Yarar?
Mineraller, vücudumuzun tüm işlevlerini kusursuz olarak yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu belirli besin maddeleridir. Vücudunuz gerekli miktarda mineral almadığında veya bunların emilimini yeterli oranda yapamadığında mineral eksiklikleri oluşabilir.
İnsan vücudu, sağlıklı kalabilmek için her minerale farklı miktarlarda ihtiyaç duyar. Kişiler, günlük mineral ihtiyaçlarını gıdalardan, mineral takviyelerinden ve ekstra minerallerle güçlendirilmiş gıda ürünlerinden elde edilebilirler.
Herhangi bir mineral yönünden yaşanacak bir eksiklik genellikle zaman içinde, yavaş yavaş meydana gelir ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Mineral eksikliklerine neden olan en yaygın nedenler; artan mineral ihtiyacı, diyette mineral eksikliği veya minerali yiyeceklerden emiliminde zorluk olarak sıralanabilir. Mineral eksiklikleri, kemiklerin zayıflaması, yorgunluk, halsizlik veya bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Mineraller Ne İşe Yarar?
- Kalsiyum: Kemiklerin ve dişlerin düzgün gelişimi ve işlevi için gereklidir. Kas fonksiyonuna ve kan damarı kasılmasına yardımcı olur.
- Fosfor: Kemik ve hücre zarı yapısının bir parçasıdır.
- Magnezyum: Kan basıncının düzenlenmesi de dahil olmak üzere 300’den fazla enzim reaksiyonuna yardımcı olur.
- Sodyum: Sıvı dengesine ve kan basıncının korunmasına yardımcı olarak elektrolit görevi görür.
- Klorür: Genellikle sodyum ile birlikte bulunur. Sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur ve sindirim sıvıları üretmek için kullanılır.
- Potasyum: Hücrelerde sıvı seviyesini koruyarak, sinir iletimi ve kas fonksiyonuna yardımcı olarak elektrolit görevi görür.
- Kükürt: Her canlı dokunun parçasıdır; metionin ve sistein amino asitlerinde bulunur.
- Demir: Kaslara oksijen iletilmesine yardımcı olur ve belirli hormonların üretilmesini destekler.
- Manganez: Karbonhidrat, aminoasit ve kolesterol metabolizmasına yardımcı olur.
- Bakır: Bağ dokusu oluşumunun yanı sıra beyin ve sinir sisteminin sağlıklı işlevi için gereklidir.
- Çinko: Normal büyüme, gelişim, bağışıklık fonksiyonu ve yaraların iyileşmesi için gereklidir.
- İyot: Tiroid seviyelerinin düzenlemesine yardımcı olur.
- Florür: Kemik ve dişlerin gelişimi için gereklidir.
- Selenyum: Tiroid sağlığı, üreme ve oksidatif hasara karşı savunma için önemlidir.
Mineral İçeren Besinler Nelerdir?
Mineraller şu gıdalarda bulunur:
- Kuruyemişler, tohumlar, peynir, yoğurt ve baklagiller kalsiyum yönünden zengindir.
- Kakao, süt ürünleri, yoğurt, yumurta, kuruyemişler, baklagiller, sakatatlar ve kurutulmuş meyveler fosfor yönünden zengindir.
- Kakao, avokado, kuruyemişler, baklagiller, tohumlar, tam tahıllar, muz ve yeşil yapraklı sebzeler magnezyum yönünden zengindir.
- Tuzlu peynirler, zeytinler ve turşular sodyum içerir.
- Sebzeler, baklagiller ve meyveler gibi işlenmemiş gıdalar klorür içerir.
- Kuru fasulye, patates ve tatlı patates, pancar, ıspanak, salça, portakal, muz, avokado ve yoğurt potasyum yönünden zengindir.
- Kırmızı ve beyaz et, baklagiller, tohumlar, kuruyemişler, yumurta, süt ürünleri, kuru meyveler, kuşkonmaz, brokoli ve kırmızı lahana kükürt yönünden zengindir.
- Ispanak, sakatatlar, baklagiller, kırmızı et, kabak çekirdeği, kinoa, brokoli ve kakao demir yönünden zengindir.
- Kuruyemişler, baklagiller, yulaf ezmesi, kepekli tahıllar, tam buğday ekmeği, esmer pirinç, yeşil yapraklı sebzeler ve kakao manganez yönünden zengindir.
- Sakatatlar, patates, bezelye, baklagiller, yeşil sebzeler, kepekli tahıllar, ay çekirdeği, fıstık ezmesi ve kakao bakır yönünden zengindir.
- Kırmızı et, baklagiller, tohumlar, kuruyemişler, süt ürünleri, yumurta, tam tahıllar ve kakao çinko yönünden zengindir.
- Süt ürünleri, iyonize tuz, yumurta ve kuru erik iyot içerir.
- Brezilya cevizi, kırmızı ve beyaz et, peynir, yumurta, esmer pirinç, ay çekirdeği, mantar, yulaf ezmesi, ıspanak, yoğurt, mercimek, kaju ve muz selenyum yönünden zengindir.