Gıda Takviyelerinin Önemi Nedir? Sağlımıza Etkisi Nedir?

Sağlık uzmanları, genel olarak vitaminler, mineraller ve antioksidanlar gibi çeşitli besin maddeleri için ana kaynağın beslenme olması gerektiğini savunur. Fakat yeterli miktarda besin alınamadığı ya da çeşitli sağlık koşulları nedeniyle besin maddesi emilimlerinin yeterli olmadığı durumlarda gıda takviyelerine ihtiyaç duyulur.

gida-takviyesi-nedir

Gıda takviyeleri çeşitli besin maddeleri yönünden zengin, toplam besin maddesi alımını artırarak beslenmeyi desteklemek için kullanılan bir diyet bileşeni olarak tanımlanır. Günümüzde, pek çok kişi yaygın olarak gıda takviyesi kullanmaktadır.

İlaçların aksine, gıda takviyeleri hastalıkları tedavi etmek, teşhis etmek, önlemek veya iyileştirmek için tasarlanmamıştır. Bu, takviyelerin “ağrıyı azaltır” veya “kalp hastalığını iyileştirir” gibi iddialarda bulunmaması gerektiği anlamına gelir. Bu tip ibareler, yalnızca ilaçlar için yasal olarak kullanılabilir.

Gıda takviyeleri; vitaminler, mineraller, tıbbi bitkiler, amino asitler ve enzimler gibi bileşenleri içerir. Tablet, kapsül, jel, toz veya sıvı gibi farklı formlarda olabilir.

Gıda Takviyeleri Neden Önemli?

Gıda takviyeleri, çeşitli açılardan sağlık için faydalı olabilir. Kimi takviyeler, vücudun tüm işlevlerini sorunsuz yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu hayati besin maddelerinden yeterince aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir. Kimi takviyeler ise çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak takviyeler, sağlıklı bir beslenme için gerekli olan gıda öğünlerinin yerini almamalıdır. Bu nedenle, uzmanlar çeşitli ve dengeli beslenmenin önemini özellikle vurgular.

gıda-takviyesi-neden-önemli

Yeterli miktarda besin maddesi alınamadığı durumlarda, gıda takviyeleri ile eksiklikleri gidermek sağlık için büyük önem taşır. Fakat hangi gıda takviyesinin sizin için doğru olduğunu belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Kişisel ihtiyaçlar: Gıda takviyesi, sağlık hedefleri göz önünde bulundurularak, kişinin özel ihtiyaçlarına yönelik takviyeler olmalıdır. Örneğin, kimi takviyeler özellikle sporcular için bileşenler sunarken, diğerleri çocukların, gençlerin veya hamilelerin ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanır.
  • Kalite: İdeal olarak, takviyelerin güvenilirliği, etkisi ve saflığı önemlidir. Bu nedenle, bu kriterleri sunan, üçüncü taraflarca test edilmiş veya onaylanmış gıda takviyeleri seçilmelidir.
  • Diyet kısıtlamaları veya gıda alerjileri: Birçok gıda takviyesi, kimi sağlık koşulları ve beslenme tercihleri için önemli olan vegan, glütensiz, helal veya koşer gibi sertifikalara sahiptir.

Gıda Takviyeleri Kullanılmalı mı?

Kişi, beslenme ihtiyaçlarını yalnızca diyet yoluyla karşılayamıyorsa ya da çeşitli sağlık koşullarına sahipse, gıda takviyeleri kullanmak gerekli besin maddelerini almanın uygun ve etkili bir yolu olabilir. Dünya genelinde en çok görülen besin eksiklikleri demir, iyot, D vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, A vitamini, magnezyum eksiklikleridir. Kimi besin eksiklikleri çeşitli semptomlarla kendini gösterirken, kimi eksiklikler ise çok fazla belirti göstermez. Bu nedenle, kişinin bir uzman kontrolünde düzenli olarak testler yaptırması ve gıda eksikliklerin tespit edilmesi önerilir. Kişide eğer çeşitli besin eksiklikleri varsa, bunlar gıda takviyesi formunda vücuda alınabilir.

gıda-takviyeleri-neden-kullanilir

İdeal olarak, tarafsız bir laboratuvar tarafından kapsamlı testlerden geçen ve yüksek kaliteli malzemelerden elde edilen bir gıda takviyesi seçmek önemlidir. Bunu yaparak, saf ve etkili bir takviye aldığınızdan ve vücudunuzun bu takviyeyi verimli bir şekilde kullanabileceğin emin olabilirsiniz.

En Çok Kullanılan Gıda Takviyeleri Nelerdir?

Dünya çapındaki istatistiklere göre, gıda takviyeleri arasında multi-vitamin ve multi-mineral takviyelerinin en çok kullanılanlar olduğu görülüyor. Dünya nüfusunun en çok kullandığı gıda takviyeleri şöyle sıralanıyor:

en-cok-kullanilan-gida-takviyeleri
  • Multi-vitamin takviyeleri
  • D vitamini takviyesi
  • C vitamini takviyesi
  • Protein takviyesi
  • Kalsiyum takviyesi
  • B vitamini takviyesi veya B vitamini kompleksi
  • Omega-3 yağ asitleri
  • Yeşil çay
  • Magnezyum takviyesi
  • Probiyotikler
  • Demir takviyesi
  • E vitamini takviyesi
  • Kurkumin